Fokus / Фокус / Fokusi

Predstavljen BALKAN TENDER WATCH

Datum: Jun 04, 2013

Crna Gora

 

Podgorica, 30.05.2013.

Na konferenciji za novinare u prostorijama MANS-a u Podgorici 30. Maja 2013. godine, zvanično je predstavljen regionalni internet portal posvećen javnim nabavkama "Balkan Tender Watch". Ovom prilikom označen je i početak uporednog regionalnog istraživanja sistema javnih nabavki u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji. Rezultati ovog istraživanja biće predstavljeni javnosti na portalu www.balkantenderwatch.eu krajem 2013. godine.

Prisutne novinare je prvo pozdravio predstavnik domaćina MANS-a, Vuk Maraš, i zahvalio im se na prisustvu. Zatim se prisutnima obratila Donka Prodanova, Menadžerka projekta za unutrašnje tržište i javne finansije iz Delegacije EU. Usledila su obraćanja predstavnika ostalih članova koalicije, Jasne Filipović u ime Fondacije za otvoreno društvo iz Srbije kao lidera na projektu, Mareka Šmida, eksperta Fondacije za otvoreno društvo iz Bratislave, Sabine Fakić, menadžerke Centra za građanske komunikacije iz Skoplja, Aleksandra Draganića, istraživača Fonda za otvoreno društvo Bosne i Hercegovine kao i Dejana Milovca, direktora Istraživačkog centra MANS.

Članovi koalicije su ukratko predstavili projekat i ukazali medijima na izražen problem korupcije i odsustvo transparentnosti u postupcima javnih nabavki koji su zajednički za ceo region. Predstavljeni su budući planovi i aktivnosti koje će koalicija sprovoditi u borbi protiv gore pomenutih problema. 

Nakon konferencije članovi koalicije održali su sastanak sa članovima diplomatskog kora kojima su takođe predstavili projekat i internet portal. Članovi koalicije pozvali su predstavnike diplomatskog kora da svojim predlozima i idejama pomognu i unaprede projekat a od njih dobili punu podršku i spremnost za pomoć i saradnju u borbi za smanjenje korupcije u regionu poboljšanjem sistema javnih nabavki.

 

Više o ovome možete pročitati na:

http://www.vijesti.me/vijesti/mans-da-nije-bilo-korupcije-oko-javnih-nabavki-ne-bi-bilo-potrebe-vecim-pdv-om-clanak-131067

http://www.dan.co.me/?nivo=3&datum=2013-06-01&rubrika=Povodi&najdatum=2013-05-31&clanak=382214&naslov=Po%ADrez%20je%20po%ADve%AD%E6an%20zbog%20ko%ADrup%ADci%ADje%20u%20jav%ADnim%20na%ADbav%ADka%ADma

http://www.pobjeda.me/2013/05/31/veliki-prostor-za-korupciju-u-javnim-nabavkama/

http://issuu.com/dnevne-novine/docs/963/7?e=5189478/2726655

 

Video vesti: