Fokus / Фокус / Fokusi

Česte žalbe u javnim nabavkama u Rumuniji

Datum: Dec 04, 2014

EU

 

13.11.2014.

Izvor: EurAktiv

 

Na tržištu javnih nabavki u Rumuniji, vrednom 17 milijardi evra godišnje, u više od 60% slučajeva ulažu se žalbe. Najviše prigovora odnosi se na podelu ugovora na više nabavki manje vrednosti da bi se izbegla procedura javnih nabavki, nedovoljnu transparentnost, neadekvatno korišćenje kriterijuma iz dokumentacije tokom razmatranja ponuda.

Novim projektom koji su pokrenuli rumunski novinari ukazuje se na neregularnosti u javnim nabavkama i predlažu načini za unapređenje stanja na tržištu. Rumunska vlada je pak uvela restriktivne uslove za podnošenje prigovora zbog sumnje na prevaru u javnim nabavkama.

Prema zvaničnim statistikama, u 2013. je pokrenuto više od 19.000 tenderskih procedura na platformi za komunikaciju koja se koristi u procesu dodele ugovora o javnim nabavkama. Ukupna vrednost tih javnih nabavki, prema godišnjem izveštaju Nacionalnog saveta za rešavnje žalbi (CNSC), bila je 74,6 milijardi leja (16,9 milijardi evra).

Poređenja radi, vrednost rumunskog tržišta javnih nabavki više je nego dvostruko veća od sume koju je Rumunija dobila iz evropskih strukturnih fondova u poslednjih sedam godina.

Kako piše Euraktiv Rumunija, karakteristika rumunskog tržišta javnih nabavki su brojni problemi i neregularnosti koje se samo delom odražavaju na zvanične brojke. Tako Savet mora da odlučuje u oko 60% nabavki, što znači da se prigovori podnose na gotovo dve trećine svih nabavki. Pri tome se oko 40% svih žalbi odnosi na ugovore o javnim nabavkama koje se finansiraju iz evropskih fondova.

 

Novinarski projekat

 Novinarski projekat dosareaćizitii.hotnews.ro pokrenut je u aprilu 2014. sa ciljem da javnosti ukaže na korupciju u javnim nabavkama. Taj projekat već se pokazao kao uspešan, uključujući u slučaju rumunskog ministarstva obrazovanja gde su razotkriveni nelegalni i restriktivni uslovi u tenderskoj dokumentaciji.

 Platforma je pokrenuta u sklopu projekta "Borba protiv kriminala u javnim nabavkama. Operativni pristup" koji koordiniše Fondacija Fridom haus Rumunija u saradnji sa institucionalnim partnerima iz Rumunije, Francuske i Nemačke.

 Ta platforma je razvijena kao odgovor na potrebe rumunskih vlasti u sprovođenju preporuka Evropske unije na planu borbe sa prevarama u javnim nabavkama.

 Do sada je zahvaljujući novinarskom projektu otkriveno 17 slučajeva prevare i korupcije

 

Tipičan slučaj

Tipičan slučaj prevare od strane lokalnih vlasti je slučaj gradonačelnika jednog grada u centralnoj Rumuniji koji je osuđen na kaznu zatvora od dve i po godine. On je kupio opremu za igrališta u Bugarskoj za 9.000 evra i preprodao je lokalnim vlastima za 30.000 evra.

Drugi slučaj tiče se zamene zemljišta zbog koje će aerodrom u Bukureštu, prema tužilaštvu, biti na gubitku četiri miliona evra. Slučaj, koji je trajao od januara 2008. do marta 2013, okončan je oslobađajućom presudom za sve optužene.

 Na sajtu se nalazi i pregled sudskih procesa i opisuju "trikovi i rupe" koji prekršiocima omogućavaju da izbegnu pravdi.

 

Ko se žali, mora da plati

Rumunska vlada ranije ove godine izmenila je propise o javnim nabavkama i uvela restriktivne uslove za podnošenje prigovora zbog sumnji na prevaru.

Naime, vlada je u junu usvojila kontroverzne "garancije dobrog ponašanja" kod podnošenja žalbi i dva glavna uslova - plaćanje garancije od 1% procenjene vrednosti javne nabavke a maksimalno 100.000 evra, kao i zahtevanje dokaza o "legitimnom interesu" onoga koji podnosi žalbu.

Vlada je te izmene opravdala činjenicom da je Nacionalni savet zatrpan žalbama koje su u nekim slučajevima bez osnova. Sporne izmene naišle su na oštre kritike mnogih, uključujući Evropsku komisiju. Izmene su sporne čak i za Nacionalni savet, koji kaže da je odluka doneta bez adekvatne analize i bez konsultacija s njima. Pravnici pak ističu da tim propisom mogu da se krše značajna ustavna prava, poput prava na podnošenje žalbe.

 

Više pročitajte na...

http://www.euractiv.rs/vesti/137-eu-prioriteti/8027-este-albe-u-javnim-nabavkama-u-rumuniji-.html