Fokus / Фокус / Fokusi

Podsticaji za nemačke vozače električnih kola

Datum: Dec 04, 2014

EU

 

17.10.2014.

Izvor: EurAktiv

 

Nemačka vlada usvojila je novi zakon kojim se, pored ostalog, predviđaju beneficije za vozače električnih automobila, poput privilegija u parkiranju ili dozvole da koriste žute trake. Novi zakon lokalnim samoupravama daje ovlašćenja da podstiču korišćenje električnih automobila u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama. Ponuda električnih modela na nemačkom tržištu inače je dobra. Autoindustrija je zadovoljna predviđenim odredbama i zalaže se da se električna vozila nađu u voznom parku kompanija i javnih službi. "Zeleni" pak nisu zadovoljni i posebno ukazuju na problem biciklista koji su u nekim gradovima prinuđeni da dele žute trake sa autobusima a sada će morati i sa električnim automobilima.

Novi zakon o "elektromobilnosti", odnosno o električnim automobilima u saobraćaju, nemačka vlada usvojila je krajem septembra. Očekuje se da zakon stupi na snagu početkom 2015. i da važi do 30. juna 2030. Zakon se odnosi na vozila koja idu na baterije, kao i na po životnu okolinu bolje od klasičnih hibridne automobile i vozila na gorive ćelije. Kod plug-in hibrida emisija ugljen dioksida ograničena je na 50 grama po kilometru i imaju minimum 30 kilometara (od 2018. godine 40 kilometara) vožnje na struju, što se smatra dovoljnim za svakodnevna putovanja.

Prema novom zakonu, električna vozila čija je upotreba odobrena u Nemačkoj imaće posebne oznake na registarskim tablicama. Električna kola koja su dozvoljena u drugim zemljama, pošto ne mogu da imaju nemačke tablice, biće označena posebnim nalepnicama i prepoznatljiva saobraćajnoj policiji i ostalim učesnicima u saobraćaju.

 

Autoindustrija zadovoljna

 Udruženje automobilske industrije (VDA) pozdravilo je nove mere od kojih očekuje da podstaknu "elektromobilnost".

 "Inicijative moraju da se sprovode širom Nemačke kako bi se ubedili potencijalni potrošači", rekao je predsednik Udruženja Matijas Visman (Matthias Wissmann) ukazujući na značaj koordinacije između savezne vlade, regiona, gradova i opština.

 Visman je izrazio očekivanje da zakon stupi na snagu što je pre moguće istakavši da predstavlja "prvi korak u dobrom pravcu koji treba da slede drugi (koraci)".

 On je naglasio i da je Nemačka dobro pozicionirana kada je reč o "elektromobilnosti".

 "U nijednoj drugoj zemlji prodavci kola nemaju tako veliki izbor električnih modela. Međunarodne procene pokazuju da je u poređenju sa drugim zemljama koje nude električne automobile Nemačka na vodećoj poziciji", kazao je Visman. Do kraja godine na tržištu će biti 17 modela proizvedenih u Nemačkoj a 2015. će stići još 12 modela električnih kola. Direktor Nemačkog foruma za transport (DVF) Tomas Hajler (Thomas Hailer) istakao je da je sada važno da se električna vozila nađu u voznom parku kompanija i javnih službi, što će pozitivno delovati na tržište i korišćenje električnih kola postaće znatno jevtinije privatnim korisnicima.

 "Međutim, da bi se to uradilo, mora biti inicijativa za javne nabavke na svim nivoima. Potrebne su i posebne poreske olakšice za komercijalnu upotrebu električnih kola, kao i kreditni programi sa nižim kamatama za njihovu kupovinu", istakao je Hajler.

 

Više pročitajte na...

http://www.euractiv.rs/vesti/123-odrzivi-razvoj/7826-podsticaji-za-nemake-vozae-elektrinih-kola-.html