Fokus / Фокус / Fokusi

Više od milijardu KM za javne nabavke u prošloj godini

Datum: May 30, 2016

Bosna i Hercegovina

26.05.2016. 

Izvor: https://www.cin.ba

 

Ukupni iznosi su i veći jer za neke ugovore nisu navedene konačne vrijednosti. Kao i prethodnih godina, najviše novca je potrošeno u elektroprivrednim preduzećima, termoelektranama i rudnicima, kao i ostalim preduzećima elektroenergetskog sektora.

Kako bi informacije o javnoj potrošnji učinili dostupnijim za građane, novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su objedinili podatke iz Službenih novina BiH i portala javnih nabavki u bazu podataka u kojoj se na jednostavan i lako pretraživ način može vidjeti šta su, po kojoj cijeni i od koga ustanove kupovale. U bazi se od ranije nalaze i podaci o ugovorima koji su potpisivani od 2011. do 2015. godine.

Od 647 ustanova i preduzeća koja su raspisivale tendere tokom prošle godine, najviše je prometovalo Javno preduzeće „Elektroprivreda BiH“ koje je za kupovinu mašina, potrošnog materijala, izvođenje radova te izradu izvještaja i elaborata platilo 151,4 miliona KM. Istovremeno je najviše pojedinačnih ugovora, njih 1508, potpisao Klinički centar Univerziteta u Sarajevu za nabavku potrošnog medicinskog materijala i lijekova.

Ustanove u Bosni i Hercegovini (BiH) su za nabavku goriva tokom godine potrošile 25,6 miliona KM, a za putnička i terenska vozila skoro osam miliona KM.

 

Više pročitajte na: : https://www.cin.ba/en/vise-od-milijardu-km-za-javne-nabavke-u-prosloj-godini/