Fokus / Фокус / Fokusi

Tender po mjeri željenog automobila

Datum: Jun 01, 2016

Bosna i Hercegovina

01.06.2016 

Izvor: http://www.justice-report.com

 

Prošle godine Ministarstvo vanjskih poslova odlučilo se na obnovu voznog parka.

Komisija za javne nabavke u tenderskoj dokumentaciji za pet automobila zahtijevala je sljedeće minimalne karakteristike: dužina 4,86 metara, širina bez retrovizora 1,86 metara, visina 1.465 metara, osovinski razmak 2,84 metra i zapremina prtljažnika 600 litara. Vrijednost nabavke je procijenjena na 250.000 KM s porezom na dodanu vrijednost (PDV).

Na poziv se javila samo kompanija “Porsche” iz Sarajeva, ponudivši Škodin model Superb. Ugovor u vrijednosti blizu 249.000 KM s PDV-om i popustom zaključen je krajem prošle godine.

Nevladina organizacija “Fond za otvoreno društvo BiH” u periodu od 2012. do 2015. godine pratila je samo 56 postupaka, među kojima i nabavke službenih automobila. 

Prema Mervanu Miraščiji iz “Fonda za otvoreno društvo”, u većini nabavki navođeni su detalji koji ukazuju na određenu vrstu automobila. 

“Ni jedna institucija u državi ne radi monitoring zakonitosti postupaka konkretne javne nabavke od usvajanja plana javnih nabavki, pripreme tenderske dokumentacije, izbora najpovoljnijeg ponuđača, do realizacije postupka javne nabavke”, kaže Miraščija.

Revizori državnih službi, nakon okončanog postupka nabavke, više su puta napominjali da se u tenderima navode detalji koji ukazuju na određenu vrstu automobila.


Više pročitajte na: http://www.justice-report.com/bh/sadr%C5%BEaj-%C4%8Dlanci/tender-po-mjeri-%C5%BEeljenog-automobilahttps://youtu.be/56mR5Sir4OU