Fokus / Фокус / Fokusi

'JEFTINA, A NEKVALITETNA' Poduzetnici opisuju najkorumpiraniju javnu nabavu u EU - Hrvatsku

Datum: Jun 24, 2016

EU

29.03.2016.

Izvor: www.dnevnik.hr

 

Šokantno je zazvučao podatak prema kojemu Hrvatska ima najkorumpiraniji sustav javne nabave u cijeloj Europskoj uniji. Svoje prijedloge za poboljšanje Zakona već imaju Gospodarska komora i Udruga poslodavaca. Predlažu da kriterij ekonomski najpovoljnije ponude, odnosno ponude koja nudi najbolji omjer cijene i kvalitete, bude jedini kriterij pri odabiru. Iz Ministarstva gospodarstva im obećavaju - intenzivno radimo na takvom rješenju.

Jeftina, a nekvalitetna. Tako poduzetnik Denis Čupić opisuje hrvatsku javnu nabavu. Njegova tvrtka bavi se nekretninama, a nerijetko se desi da, kako kaže, unatoč dobroj ponudi, ne dobiju posao na javnom natječaju.

'Nama se konkretno događa da su naše ponude dva ili tri puta skuplje od ponuda onih koji dobe natječaj, ali obično se dogode situacije da mi, tvrtka koja imamo 20 zaposlenih u segmentu nekretnina, izgubimo natječaj od tvrtke koja ima dva zaposlena i godišnju bilancu tri puta manju od naše i niti nema takvih referenci', kezao je poduzetnik Denis Čupić.

Takvih slučajeva, u kojima prednost imaju najjeftinije, a ne ekonomski najpovoljnije ponude, odnosno one ponude koje nude najbolji omjer cijene i kvalitete, sve je više. Hrvatska ima najkorumpiraniji sustav javne nabave uEuropskoj uniji, zbog čega godišnje gubimo 74 milijuna eura.

'Izabere se najjeftiniji ponuđač, u tijeku gradnje kroz vantroškovničke radove do nekavih 25 posto vrijednosti cijene se probije i na kraju taj isti izvođač, uz kašnjenje radova i sve druge probleme koje još prouzrokuje, dođe do toga da je ekonomski nepovoljniji od onog najskupljeg izvođača na natječaju', objašnjava poduzetnik Čupić.

 

Više pročitajte na: http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/hrvatska-ima-najkorumpiraniji-sustav-javne-nabave---431471.html