Fokus / Фокус / Fokusi

Mijenja se sustav javne nabave: Najniža cijena neće biti glavni kriterij

Datum: Jun 24, 2016

EU

27.04.2016.

Izvor: www.poslovni.hr

 

Novi sustav javne nabave kao glavni kriterij za odabir dabavljača više neće uzimati najnižu cijenu već ekonomski najpovoljniji omjer cijene i kvalitete, najavljeno je u srijedu na konferenciji Ministarstva gospodarstva o novom sustavu javne nabave, nakon koje započinje javna rasprava o zakonskom prijedlogu čiji se nacrt na sjednici Vlade očekuje krajem svibnja.

"Novi će Zakon o javnoj nabavi uvelike doprinjeti promjenama koje smo svi željeli - da imamo novi, moderan, fleksibilniji zakon, koji će omogućiti nove kriterije. Najniža cijena, koja je dosad bila jedini kriterij, nestaje i time omogućavamo da se naručitelj usluge ili roba ne mora više orijentirati samo na ono što je najjeftinije i možda ne udovoljava kvalitativnim kriterijima", istaknuo je ministar gospodarstva Tomislav Panenić, najavljujući i da će javna rasprava o nacrtu tog zakonskog prijedloga započeti danas ili sutra.

Tim se zakonskim prijedlogom hrvatski sustav usklađuje s tri europske direktive, a Panenić je istaknuo i da je to i "jedan od reformskih zakona reformske Vlade".

Naime, novi zakon više ne traži da poduzetnici koji se prijavljuju na natječaje za javnu nabavu, već kod same prijave prikupljaju brojne dokumente da bi dokazivali svoje sposobnosti, već će to učiniti ako budu odabrani kao najpovoljniji ponuditelj. Istodobno, povezivanjem javnih registara trebala bi se isključiti potreba da poduzetnici sami prikupljaju podatke iz primjerice poreznih, sudskih, obrtničkih i sličnih registara, koje ionako vodi javna uprava.

 "Na to smo imali velik broj primjedbi do sada i ovo će poduzetnici sigurno pozdraviti. Time pomažemo i malim i srednjim poduzetnicima, koji nemaju posebne odjele za bavljenje javnom nabavom, da se mogu javljati na natječaje. Više neće biti prihvatljivo da 40 posto javnih nabava ima samo jednog ponuditelja. To je loša praksa koju moramo žurno promijeniti, jer ako se javlja samo jedan ponuditelj otvara se i pitanje ima li koruptivnih radnji, ograničavamo li mogućnost prijave. To se ovim zakonom mora zaustaviti. Dakle, ne mijenjamo samo zakon već cijeli sustav", kazao je Panenić, dodavši da je u planu i da se javno objavljuju podaci o velikim natječajima kako bi ih se što bolje moglo kontrolirati.

 Naglasio je i da procjene Europske komisije kažu da zemlje koje su do sad uvele ovakav oblik prikupljanja ponuda na javnim nabavama ostvaruju uštede između 5 i 20 posto na vrijednosti javnih nabava.

 

Više pročitajte na: http://www.poslovni.hr/hrvatska/mijenja-se-sustav-javne-nabave-najniza-cijena-nece-biti-glavni-kriterij-312159