Fokus / Фокус / Fokusi

Forum javnih nabavki

Datum: Jul 19, 2016

Crna Gora

18.07.2016.

Izvor: www.rtcg.me, www.crna.gora.me

 

Direktor Monitoring programa MANS-a, Vuk Maraš kazao je da je oblast javnih nabavki strahovito važna, jer se ubjedljivo najviše novca troši kroz taj sistem, zbog čega je bitno da on bude odgovoran i transparentan.

“Tokom prošle godine kroz sistem javnih nabavki je utrošeno skoro 430 miliona eura crnogorskih poreskih obveznika, odnosno 12 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP)”, rekao je Maraš na Forumu javnih nabavki.

Forum je organizovao MANS u saradnji sa Upravom za javne nabavke, Privrednom komorom (PKCG) i Koordinacionim tijelom za praćenje sprovođenja Strategije razvoja javnih nabavki do 2020. godine.

Maraš je kazao da procjene EU, rađene za potrebe njihovih članica, pokazuju da oko 15 odsto svakog novca u zemlji koji se utroši na javne nabavke završi u „sivim tokovima“.

“Ako to prevedemo na novčane tokove, recimo da nekih najmanje 63 miliona eura svake godine bude upitno potrošeno od različitih organa na državnom i lokalnom nivou. Nedopustivo je da bacimo na desetine škola, domova zdravlja i vrtića zbog imperfektnosti sistema javnih nabavki”, smatra Maraš.

On je kazao da su posljedice neadekvatnog sistema javnih nabavki katastrofalne za svako društvo.

“Sistem javnih nabavki je lakše unaprijediti u Crnoj Gori nego u nekim većim članicama EU. U prošloj godini smo imali 648 obveznika primjene zakona, međutim na tako malom prostoru imamo različita kršenja zakona”, rekao je Maraš.

Prema njegovim riječima, skoro 20 odsto naručilaca je sprovodilo navje nabavke bez plana, a oko deset odsto nije dostavilo Upravi izvještaj o sprovedenim javnim nabavkama.

“Sistem javnih nabavki je moguće značajno unaprijediti kako zakonodavno, tako i praktično i institucionalno”, dodao je Maraš.

On je ocijenio da bi, u cilju unaprijeđenja sistema javnih nabavki, trebalo obezbijediti konačno adekvatne kapacitete Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki, pri čemu treba povećati broj njenih članova, omogućiti da dobiju adekvatnu službu koja će moći da opslužuje taj stepen predmeta, kao i jačanje kapaciteta Inspekcije i Uprave za javne nabavke.

Direktor Uprave za javne nabavke, Mersad Mujević podsjetio je da je Vlada u decembru prošle godine donijela Strategiju razvoja javnih nabavki, čiji su ciljevi poboljšanje sistema javnih nabavki kroz stalno nadgledanje i sprovođenje neophodnih regulatornih promjena, ojačan pristup javnim finansijama, povećanje transparentnosti i protoka informacija, praćenje aktuelnih trendova kroz novi paket direktiva koji se odnosi na ohrabrivanje i korištenje zelenih, društveno-odgovornih i inovativnih nabavki i podrška malim i srednjim preduzećima.

 

Više informacija saznajte putem linkova: 

https://www.youtube.com/watch?v=FPxE5oa-q_o

https://www.youtube.com/watch?v=tUFMsvO-72w

http://crna.gora.me/vijesti/ekonomija/mans-potreban-transparentan-sistem/