Fokus / Фокус / Fokusi

MANS: Monopol na obradu medicinskog otpada nezakonito dodijeljen

Datum: Oct 04, 2016

Crna Gora

17.09.2016.

Izvor: www.antenam.net

 

Podaci sa kojima raspolaže MANS pokazuju da je to posao koji već sada podgoričkoj firmi godišnje donosi prihod od gotovo milion EUR.

Opasni medicinski otpad je visokog rizika po zdravlje ljudi i životnu sredinu. Iz MANS-a podsjećaju da je Vlada u februaru 2010. godine usvojila Koncesioni elaborat za upravljanje medicinskim otpadom, kojim je godišnja količina opasnog otpada u Kliničkom centru Crne Gore, opštim i specijalnim bolnicama i domovima zdravlja u državi procijenjena na 654 tone, prenosi MINA.

Koncesioni elaborat predviđao je ugradnju opreme u osam zdravstvenih ustanova, u Podgorici, Pljevljima, Nikšiću, Kotoru, Cetinju, Bijelom Polju, Beranama i Baru.

Tenderska procedura za dodjelu koncesije pokrenuta je mjesec kasnije, u martu 2010. godine, a od budućeg koncesionara je traženo da u prvoj fazi u opremu i građevinske radove investira 2,9 miliona, a poslije osam godina dodatnih 2,7 miliona EUR.

Na tenderu je kao najpovoljnija izabrana ponuda konzorcijuma kojeg su činili „Ekomedika“ i italijanska kompanija „OMP eco“, koja je imala iskustvo u upravljanju medicinskim otpadom.

Prema podacima do kojih je došao MANS, osnivač firme „Ekomedika“ je slovenačka kompanija „Imo rent“, vlasnika Stana Polaniča, koja ima samo jednog zaposlenog i ne bavi se preradom medicinskog otpada. Polanič je istovremeno osnivač firme „Imo real“ u kojoj zajedničko vlasništvo ima sa podgoričkom kompanijom „Proinvest“, slovenačkom firmom „3R inžinjering“ i još nekoliko slovenačkih državljana.

„Jedan od osnivača firme 'Proinvest' sa 50 odsto kapitala je akcionarsko društvo 'Industriaimport – Industriaimpex' iz Podgorice, u kojoj Sreten Đikanović i Janko Radunović imaju većinsko vlasništvo, odnosno oko 67 odsto vlasništva. Prema podacima iz Registra zaloga, Đikanović i Radunović su kod Hipotekarne banke založili sve akcije koje posjeduju u 'Industriaimportu – Industriaimpeksu'“, naveli su iz MANS-a.

Podaci do kojih je došao Istraživački centar te NVO pokazuju da se „Industriimport – Industriaimpex“ u potpunosti ili djelimično pojavljuje kao osnivač još 12 firmi u Crnoj Gori, uključujući firmu „Farmegra“, koja od Fonda za zdravstveno osiguranje svake godine dobija milionske poslove za nabavku lijekova.

 

Više pročitajte na: http://antenam.net/index.php/drustvo/item/9862-mans-monopol-na-obradu-medicinskog-otpada-nezakonito-dodijeljen