Fokus / Фокус / Fokusi

Sporni milionski tenderi za proslavu Nove godine u Nišu

Datum: Jan 31, 2017

Srbija

16.01.2017.

Izvor: www.juznevesti.com

 

Doček Nove godine u organizaciji Niškog kulturnog centra (NKC), koji je građane koštao oko 5 miliona dinara, plaćen je preko tendera za koje, kažu iz Uprave za javne nabavke, nisu ispoštovani zakonski rokovi i procedure.

Iako po Zakonu, javne nabavke male vrednosti moraju da budu istaknute na Portalu javnih nabavki najmanje 8 dana, kako bi svi zainteresovani ponuđači imali vremena da se prijave, to u NKC-u nije učinjeno, već su pobednici na tenderima proglašeni dan ranije od predviđenog roka.

Koncert “Bijelog dugmeta” Nišu je poklonio Klub privrednika, a NKC je za “tehnikalije” kao što su bina, ozvučenje i oprema, sklopio ugovor sa beogradskom firmom “Sky Solution” i platio oko 2.5 miliona dinara. Još toliko je, na odvojenom tenderu, plaćeno i PR agenciji “Whipart” za vatromet, obezbeđenje, smeštaj izvođača, grejalice za binu i slično.

Na oba tendera ove firme bile su jedini ponuđači, koji su sa NKC-om sklopili ugovor već posle nedelju dana od objavljivanja na Portalu. 

Tako je poziv za podnošenje ponuda za “agencijske usluge - organizacija dočeka Nove godine na Trgu kralja Milana” istaknut na Portalu 13. decembra, a odluka o dodeli ugovora “Whipartu” istaknuta 21. decembra, dok je za “tehničku realizaciju dočeka Nove godine na Trgu kralja Milana” poziv okačen 14. decembra, a 22. decembra je odlučeno je da se ugovor skopi sa “Sky solution”-om.

Kako kažu u Upravi za javne nabavke, to im je privuklo pažnju i probudilo sumnju da nešto nije u redu sa tenderima.

Više pročitajte na sledećem linku: https://www.juznevesti.com/Istrazujemo/Sporni-milionski-tenderi-za-proslavu-Nove-godine-u-Nisu.sr.html