Fokus / Фокус / Fokusi

Radionica o Pravilima nabavke Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD)

Datum: Jun 12, 2017

Bosna i Hercegovina

29.05.2017.

Izvor: www.javnenabavke.gov.ba

 

Agencija za javne nabavke BiH, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) organizovala je u Mostaru dvodnevnu radionicu o EBRD-ovim politikama i pravilima u projektima javnog sektora koje finansira EBRD.
 
Radionica je bila interaktivnog karaktera te je sudjelovalo više od 50 sudionika iz cijele BiH, od predstavnika javnih organa, obrazovnih institucija do predstavnika privatnog sektora.
 
Na radionici je kroz deset modula predstavljena kompletna procedura nabavke po pravilima EBRD-a.
 
„Ukoliko se profesionaliziraju javne nabavke u onoj mjeri u kojoj ulažemo kao Evropska banka i očigledno vaše dobre institucije, u toj mjeri rješavat ćemo prije svega probleme odakle god da oni potiču vezano za korištenje javnih sredstava“. izjavio je predavač gdin. Veljko Sikirica, jedan od čelnih ljudi za nabavke EBRD-a u Londonu i profesor na Sveučilištu u Rimu ToR Vergata.
 
Direktor Agencije za javne nabavke Đenan Salčin je kazao da je radionica, koja je besplatna, od velikog značaja za bosanskohercegovačka ugovorne organe kada realizuju projekte na temelju kredita EBRD-a, a za ponuđače da budu što konkurentiji na evropskom tržištu javnih nabavki. Dodao je da je između ostalog cilj radionice upoznati se sa pravilima EBRD-a koja su striktna jer ta banka investira samo u one projekte koji će doprinijeti razvoju lokalne uprave i poboljšanju životnog standarda građana BiH.

 

Više pročitajte na: https://www.javnenabavke.gov.ba/index.php?id=03vij&vij=145&jezik=bs