Fokus / Фокус / Fokusi

SKANDAL U "SKIJALIŠTIMA" Preprodavali ski-pasove za 500 evra i oštetili državu za MILIONE

Datum: Jun 12, 2017

Srbija

29.05.2017.

Izvor: www.blic.rs

 

Rukovodstvo JP "Skijališta Srbije" oštetilo je budžet za milione, pošto je tokom zimske sezone dozvolilo nelegalnu preprodaju službenih ski-pasova za Kopaonik.

Reč je o besplatnim promotivnim ski-pasovima koje je ovo preduzeće na čelu sa v.d. direktorom Dejanom Ćikom delilo kako zaposlenima tako i mnogima u državnoj upravi, javnim ustanovama i poznatim ličnostima. "Blic" je došao do zapisnika Ski-centra Kopaonik u kome, između ostalog, stoji da je utvrđeno da od karata koje su izdate kao službene ski-karte JP "Skijališta Srbije" u evidenciji ovog ski-centra nedostaje 138 karata, pa se sumnja da se radi o organizovanoj prevari iza koje stoje i ljudi iz najužeg rukovodstva ovog preduzeća.

Ako se ima u vidu da su te karte preprodavane po ceni od po 500 ili 600 evra, može se govoriti o višemilionskoj zaradi. Nedozvoljeno korišćenje službenih ski-pasova utvrdili su i redari na skijalištima na Kopaoniku, a kupci ovih karata su im zvanično, kroz izjave, priznavali kako su dolazili do ovih "propusnica".

- Pre Nove godine kupio sam ski pas od N. J. (ime i prezime poznato redakciji) koji sam platio 67.000 dinara. To lice mi je reklo da mogu nesmetano da se skijam i da ne sme niko da me dira. Jedan deo sam platio kešom - 24.000 dinara, a 43.200 sam uplatio putem pošte - napisao je u izjavi jedan od kupaca.

Inače, regularna cena ski-pasa za celu zimsku sezonu na Kopaoniku iznosila je 73.800 dinara, a kako saznajemo, mnoge službene karte su na crnom tržištu prodavane i po toj, najvišoj ceni, ali i za manje svote novca, u zavisnosti od broja dana na skijalištu.

Simptomatično je da su na prodajnom mestu u Upravi Beograd odštampana 394 službena ski-pasa ili čak 149 više nego na šalterima u ski-centru Kopaonik. Kako saznajemo, od kako je na mesto v.d .direktora JP "Skijališta Srbije" došao Dejan Ćika, podela besplatnih službenih ski-karata nekontrolisano je porasla. Tako su, recimo, redari na skijalištu utvrdili nedozvoljeno korišćenje 10 ski-pasova evidentiranih na JP "Skijališta Srbije" u Ski-centru Kopaonik. Takođe, redarske službe otkrile su još sedam neevidentiranih ski-kartica u Centru, koje se vode na "Skijališta Srbije". O ovom skandalu obaveštena je i policija, pa se očekuje da ceo slučaj dobije i sudski epilog.

Više pročitajte na: